Waarom een thuisaccu?

Stel je voor dat je een batterij hebt met een indrukwekkende capaciteit, die in staat is om je hele huis van elektriciteit te voorzien, van enkele uren tot zelfs dagen. Dit is precies wat een thuisaccu kan doen. Het biedt je de mogelijkheid om minder afhankelijk te zijn van het energienet en je zelf opgewekte energie optimaal te benutten. Maar wat is nu eigenlijk een thuisaccu?

Een thuisaccu maakt gebruik van moderne Lithium-Ion-batterijen die voornamelijk worden opgeladen met zonnestroom. Pas wanneer de thuisaccu leeg is, zal deze elektriciteit van het energienet halen. Dit betekent dat je tijdens de lente en zomer, wanneer de zon overvloedig schijnt in Nederland, grotendeels onafhankelijk kunt zijn van het elektriciteitsnet. Hoewel thuisaccu’s momenteel nog niet veel in gebruik zijn en de prijzen relatief hoog liggen, wordt verwacht dat ze in de komende jaren steeds betaalbaarder en populairder zullen worden.

Wanneer wordt een thuisaccu interessant?

Dit wordt vooral relevant als de salderingsregeling voor zonnepanelen in Nederland wordt afgeschaft. Thuisaccu’s worden dan aantrekkelijker omdat huishoudens met zonnepanelen een groot deel van hun eigen energievoorziening kunnen halen uit een thuisaccu. Deze combinatie met zonnepanelen is essentieel, omdat je na een eenmalige investering in zonnepanelen en een thuisaccu kunt genieten van gratis elektriciteit, zelfs als de zon niet schijnt. Momenteel zijn thuisaccu’s al interessant voor afgelegen locaties waar geen vaste elektriciteitsaansluiting beschikbaar is. Dit komt niet vaak voor in Nederland, maar de combinatie van thuisaccu’s met zonnepanelen lijkt in eerste instantie erg aantrekkelijk te worden.

Hoewel een thuisaccu momenteel geen volwaardig alternatief is voor een vaste energieaansluiting, biedt het enkele voordelen. Je slaat je eigen zonne-energie op voor later gebruik, laadt de thuisaccu op tijdens daluren en gebruikt deze in piekuren, het kan fungeren als noodstroomvoorziening en maakt je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Een thuisaccu kan ook bijdragen aan een lagere energierekening.

Het idee om volledig onafhankelijk te worden van het energienet is een droom voor velen. De thuisaccu is een stap in die richting. Opgewekte stroom wordt overdag opgeslagen en ’s avonds en ’s nachts gebruikt. Als de capaciteit van je thuisaccu groot genoeg is, kun je grotendeels onafhankelijk zijn van het energienet. In Nederland is het echter bijna onmogelijk om volledig onafhankelijk te worden vanwege het gebrek aan zonuren in de winter. Desondanks helpen thuisaccu’s en zonnepanelen je om zelf opgewekte elektriciteit te benutten.

De reden waarom thuisaccu’s in Nederland nog niet populair zijn, heeft vooral te maken met de salderingsregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat je al je opgewekte zonnestroom kunt verrekenen met de stroom die je verbruikt, waarbij het stroomnet eigenlijk als je thuisaccu fungeert.

Op dit moment zijn thuisaccu’s nog prijzig. Factoren die de terugverdientijd verkorten, zijn stijgende energietarieven, het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepaneelbezitters, dalende prijzen van accu’s en een groter gevoel van onafhankelijkheid. Tot die tijd kun je met zonnepanelen genieten van elektriciteit van eigen dak en een lagere energierekening. Een thuisaccu kan echter in de toekomst een cruciale rol gaan spelen in onze zoektocht naar duurzame energieoplossingen.

Benieuwd wat SPEG Elektrotechniek voor jou kan betekenen?

024-7009814 WHATSAPP CONTACT