Voordelen van Dynamic Load Balancing

Het opladen van je elektrische auto via een privélaadpaal biedt tal van voordelen. Het is niet alleen voordeliger dan gebruikmaken van een publieke laadpaal, maar je hebt ook de zekerheid van een beschikbare laadplek. Toch is het hebben van voldoende stroom om je auto op te laden een uitdaging op zich. Dit is waar Dynamic Load Balancing (DLB) in beeld komt, een technologie die helpt stroomstoringen te voorkomen.

Wanneer je jouw elektrische auto thuis aan het opladen bent, zie je vaak de cijfers op de elektriciteitsmeter als een dolle oplopen. Het opladen van je auto vereist namelijk al snel meer dan de helft van de gemiddelde elektriciteitscapaciteit van je woning. Als je andere energievreters in huis hebt, zoals een boiler, elektrische oven of inductiekookplaat, dan dreigt overbelasting. Niemand wil dat alle apparaten uitvallen op het moment dat je simpelweg aardappels aan het koken bent.

Stroomuitval voorkomen met Dynamic Load Balancing

Om stroomuitval te voorkomen, is Dynamic Load Balancing (DLB) ontwikkeld. Als jouw (slimme) laadpaal is uitgerust met DLB, ben je beschermd tegen overbelasting van je elektriciteitsnetwerk. Het systeem analyseert elke seconde het stroomverbruik en grijpt in zodra een kritieke grens dreigt te worden overschreden.

Dit ingrijpen kan bijvoorbeeld betekenen dat er tijdelijk minder stroom naar je auto wordt gestuurd, waardoor de accu iets langzamer wordt opgeladen. Als de situatie dreigt te escaleren, kan de stroomtoevoer naar de auto of andere apparaten volledig worden gepauzeerd om problemen met de stroomvoorziening te voorkomen.

Aan de andere kant van het spectrum geldt dat als het systeem merkt dat er in huis weinig stroom wordt gebruikt, de auto meer stroom krijgt toegewezen, waardoor de accu sneller oplaadt. Bovendien kun je met DLB, in het geval van meerdere elektrische auto’s die tegelijkertijd moeten worden opgeladen, prioriteiten instellen. Zo wordt de auto die als eerste moet vertrekken, het snelst opgeladen.

Integratie met zonnepanelen

Een bijkomend voordeel van DLB is de mogelijkheid om zonnepanelen te integreren in het oplaadproces van je auto. Dit betekent dat je op een uiterst duurzame manier je auto kunt opladen. DLB houdt rekening met de beschikbare zonne-energie en voegt indien nodig netstroom toe, bijvoorbeeld als er even een wolk voor de zon schuift en je auto op een specifiek tijdstip vol moet zijn.

Benieuwd of uw woning geschikt is voor een zonnepanelen installatie én een laadpaal? Neem contact met ons op!

Benieuwd wat SPEG Elektrotechniek voor jou kan betekenen?

024-7009814 WHATSAPP CONTACT