Hoofdschakelaar vervangen.

Kiest u ervoor om uw elektrische aansluiting te verzwaren door uw netbeheerder? Een must is dat ook uw installatie aangepast is om de nieuwe capaciteit veilig aan te kunnen. Een belangrijke van die aanpassing is de vervanging van uw bestaande hoofdschakelaar door een 4-polige hoofdschakelaar. Een cruciale stap, want die zorgt ervoor dat u een 3-fase aansluiting realiseert. Hierdoor kunt u de hogere belasting veilig verdelen en voldoet u aan de eisen van uw netbeheerder. Het resultaat? Niet alleen zekerheid over een veilige elektrische installatie thuis of in uw bedrijf, maar ook een ononderbroken elektriciteitsvoorziening. Op deze pagina leest u waarom die aanpassing zo belangrijk is en hoe we u daarbij kunnen helpen.

024-7009814 WHATSAPP

Waarom kiezen voor SPEG?

Betrouwbare partner
Kennis en ervaring
Gecertificeerd
Service en bereikbaarheid

Vrijblijvend advies.

Wij geven vrijblijvend en persoonlijk advies dat naadloos bij uw wensen en situatie aansluit.

  Wat is een hoofdschakelaar?

  De hoofdschakelaar bevindt zich in de meterkast van uw woning en dient om de elektriciteitstoevoer volledig af te sluiten. Door deze uit te schakelen, stopt de stroomlevering naar de groepenkast, waardoor alle aangesloten apparatuur en verlichting in uw woning worden uitgezet.

  Deze schakelaar speelt een essentiële rol in de veiligheid van uw huis. Zo biedt het bescherming tegen mogelijke brandgevaren die kunnen ontstaan door kortsluiting in oververhitte elektrische apparaten. Bovendien is het gebruik van de hoofdschakelaar verplicht bij langere afwezigheid, zoals tijdens een vakantie, om energie te besparen en de veiligheid te verhogen door de volledige elektriciteitstoevoer af te sluiten.

  De bediening van de hoofdschakelaar is eenvoudig en vergelijkbaar met die van een lichtschakelaar: het omzetten van de schakelaar onderbreekt direct de stroomvoorziening vanuit uw groepenkast naar alle elektrische circuits en apparaten in uw huis. Het is een cruciaal component van de elektrische installatie, essentieel voor het voorkomen van gevaarlijke situaties.

  Veelgestelde vragen over de hoofdschakelaar.

  Ja, het is vereist om een aanvullende hoofdschakelaar te installeren, zoals voorgeschreven door de NEN 1010-norm, die de veiligheidseisen voor elektrische installaties in Nederland vaststelt.

  Het onderscheid tussen een eenfase- en een driefase-hoofdschakelaar ligt in het aantal draden dat op de schakelaar aangesloten kan worden. Een eenfase-hoofdschakelaar, ook bekend als 1P+N, kan één stroomdraad en één nuldraad afsluiten, terwijl een driefase-hoofdschakelaar, aangeduid als 3P+N, in staat is om drie stroomdraden en één nuldraad af te sluiten.

  Tijdens het vervangen van de hoofdschakelaar verwijdert de monteur eerst de oude eenfase hoofdschakelaar uit de groepenkast en plaatst vervolgens een nieuwe driefase hoofdschakelaar. Dit maakt het mogelijk voor de netbeheerder om de aansluiting te maken tussen de slimme meter en de groepenkast. Bovendien herverdeelt de monteur de bestaande groepen binnen de groepenkast over de drie fasen. Hierdoor wordt het elektriciteitsnet gelijkmatig belast, wat zorgt voor een stabiele stroomvoorziening zonder dat één fase te zwaar belast wordt terwijl de andere fasen minder belast zijn.

  Onze 4 stappen.

  1. Aanvraag
   Neem contact op of doe een aanvraag via het offerteformulier.
  2. Wij gaan aan de slag
   Wij gaan direct aan de slag en sturen binnen 24 uur een offerte toe. 
  3. Offerte bespreken
   Heb je extra wensen of vragen over de offerte, neem dan gerust contact op. 
  4. Uitvoering
   Binnen 2 weken vervangen wij de hoofdschakelaar!

  Waarom de hoofdschakelaar vervangen?

  Wanneer je overstapt naar een zogenaamde driefasenaansluiting, vraagt de netbeheerder je om de hoofdschakelaar in je meterkast te vervangen. Misschien vraag je je af waarom dat nodig is. Nou, het zit zo: je huidige hoofdschakelaar is gemaakt voor een ‘eenfase’ systeem, wat betekent dat het ontworpen is voor een simpelere opzet, zoals die in veel huishoudens voorkomt.

  Bij een driefasenaansluiting komen er echter twee extra ‘fases’ bij – dit zijn eigenlijk extra stroomlijnen. Stel je voor dat je niet één, maar drie stromen elektriciteit hebt die tegelijkertijd je huis binnenkomen. Je huidige schakelaar kan dit niet aan, omdat hij maar voor één lijn gemaakt is. Daarom heb je een nieuwe schakelaar nodig die al deze lijnen veilig kan beheren.

  Deze nieuwe, driefase hoofdschakelaar zorgt ervoor dat je huis veilig blijft terwijl het meer energie kan gebruiken. Dit is bijvoorbeeld handig als je zwaardere apparatuur in huis haalt of als je thuis meer energie-intensieve apparaten gebruikt. Het is net als het upgraden van een tuinslang naar een brandweerslang; je hebt betere en sterkere koppelingen nodig om het water veilig te beheren. Hetzelfde geldt voor je elektriciteit met deze upgrade: je zorgt voor een veilig en efficiënt systeem dat klaar is voor de toekomst.

  Hoe werkt de verzwaring bij de netbeheerder?

  Het proces van het verzwaren van je stroomaansluiting vereist de expertise van twee partijen: een erkende installateur en een monteur van de netbeheerder. De installateur maakt je meterkast klaar voor een 3-fasenaansluiting door de groepenkast aan te passen of volledig te vervangen. Vervolgens zal de monteur van de netbeheerder de hoofdaansluiting verzwaren door een zwaardere hoofdzekering te installeren. Let op, de wachttijden kunnen aanzienlijk zijn, dus plan je verzwaring ruim van tevoren.

  De kosten voor het verzwaren van de meterkast variëren afhankelijk van de werkzaamheden en de netbeheerder. Voor een simpele aanpassing aan de groepenkast kun je ongeveer €250 verwachten, terwijl een complete vervanging meer zal kosten. De eenmalige kosten bij de netbeheerder verschillen; bij Liander is dit bijvoorbeeld €314,79 voor een verzwaring naar 3 x 25A, terwijl Enexis €268,24 rekent. Houd ook rekening met de maandelijkse netwerkkosten die kunnen veranderen; deze blijven gelijk tot 3 x 25A, maar stijgen daarna aanzienlijk. Om je stroomaansluiting te verzwaren, dien je een aanvraag in bij je netbeheerder via Mijnaansluiting.nl, een samenwerkingsplatform van Nederlandse netbeheerders.

  Lees meer over elektra.

  Wanneer is mijn oude groepenkast aan vervanging toe?

  In het hart van elke woning bevindt zich een cruciaal component: de groepenkast. Deze kast, vaak over het hoofd gezien, [...]

  De fornuisgroep op 2-fasen uitgelegd

  Welkom in de wereld van elektrisch koken! Met de opkomst van moderne keukentechnologie is elektrisch koken populairder dan ooit. Maar [...]

  Ik wil graag een 3 fase aansluiting. Wat nu?

  In dit artikel gaan we dieper in op het aanvragen van een 3 fase aansluiting voor uw woning. Wat houdt [...]

  Gratis persoonlijk advies over uw situatie?

  Direct contact.

  Wilt u direct contact met één van onze medewerkers?

  024-7009814

  Contactformulier.

  Wij gaan direct voor u aan de slag!

  Contact

  SPEG Elektrotechniek.

  Bij SPEG Elektrotechniek zijn wij toegewijd aan elektrotechnisch vakmanschap en klanttevredenheid. Als lokale elektricien bedienen we niet alleen Nijmegen, maar ook Wijchen, Beuningen en de bredere omgeving van Nijmegen. Onze diensten omvatten de installatie van laadpalen, zonnepanelen en thuisaccu’s, waardoor we duurzame energieoplossingen bieden. We hechten veel waarde aan uw elektrische infrastructuur en bieden betrouwbare meterkast- en groepenkastdiensten. Onze gecertificeerde elektriciens zorgen voor een veilige en optimale werking van uw elektrische systeem.

  3 Fase Hoofdschakelaar

  SPEG Elektrotechniek is gespecialiseerd in het vervangen van hoofdschakelaars, zowel uit veiligheidsoverwegingen als voor de overstap naar een driefasenaansluiting op verzoek van de netbeheerder. Het ervaren team van SPEG zorgt voor een vakkundige demontage van de oude eenfase hoofdschakelaar en de installatie van een nieuwe driefase variant, om te voldoen aan de huidige veiligheidsnormen en de verhoogde energiebehoeften. Dit proces helpt niet alleen bij het waarborgen van de veiligheid in uw woning of bedrijfspand, maar stelt ook de elektrische installatie in staat om efficiënter om te gaan met de belasting over de verschillende fasen, waardoor een stabiele en betrouwbare energievoorziening wordt gegarandeerd.