Welkom in de wereld van elektrisch koken! Met de opkomst van moderne keukentechnologie is elektrisch koken populairder dan ooit. Maar om uw keuken up-to-date en veilig te houden, is het belangrijk om het hart van uw kookapparatuur te begrijpen: de fornuisgroep. Bij SPEG Elektrotechniek zijn we hier om al uw vragen over 2-fasen aansluitingen te beantwoorden.
Wat is een 2-fasen fornuisgroep?
Een 2-fasen fornuisgroep, soms ook een perilex-aansluiting genoemd, is in feite een uitgebreide elektrische groep die het mogelijk maakt om apparaten met een hoger vermogen, zoals een elektrisch fornuis, veilig te gebruiken. In Nederland is de standaard huishoudelijke elektriciteitsvoorziening meestal enkelfasig. Dit betekent dat de stroom door één fase (draad) en een neutraal komt. Echter, sommige apparaten, zoals een elektrisch fornuis, vereisen meer vermogen dan wat een enkelfasige aansluiting kan leveren.
Wat betekend 2-fasen?
Om het belang van een 2-fasen fornuisgroep volledig te begrijpen, is het essentieel om eerst het concept van ‘fase’ in elektrische systemen te verduidelijken. In een typisch huishoudelijk elektrisch systeem is de voeding meestal enkelfasig. Dit betekent dat er één stroomdraad (fase) is die de elektriciteit levert, samen met een nuldraad waardoor de stroom terug kan lopen. U kunt zich een fase voorstellen als één weg waarlangs elektrische energie uw huis binnenkomt en apparaten van stroom voorziet. Bij een 2-fasen aansluiting, worden er twee aparte fasen gebruikt, elk met zijn eigen stroomcircuit. Dit verdubbelt in feite de hoeveelheid elektrische energie die naar uw apparaat kan worden geleid zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Denk aan het als twee waterleidingen die naar uw huis lopen in plaats van één; er kan meer water doorheen zonder de leidingen te overbelasten.
Hoe werkt een 2-fasen fornuisgroep?
In tegenstelling tot een standaard enkelfasige aansluiting, waarbij één fase draad en één nul draad gebruikt worden, maakt een 2-fasen fornuisgroep gebruik van twee afzonderlijke fasen. Elke fase draagt een deel van de elektrische lading, waardoor het apparaat meer vermogen krijgt dan het zou krijgen van een enkele fase. Door de belasting over twee fasen te verdelen, wordt de hoeveelheid stroom die door elk circuit vloeit effectief verminderd, wat de veiligheid verhoogt en de kans op oververhitting en elektrische storingen vermindert. Voordat een 2-fasen fornuisgroep wordt aangesloten, moet een gekwalificeerde elektricien eerst de bestaande elektrische installatie inspecteren. Dit is om te bepalen of de meterkast en het bestaande elektrische systeem geschikt zijn voor een 2-fasen aansluiting. Als de meterkast geschikt is, wordt er een speciale fornuisgroep aangelegd. Dit houdt in dat er twee aparte fasen naar de locatie van het fornuis of de kookplaat worden geleid. Er moet ook een speciale aansluiting, vaak een Perilex-aansluiting, geïnstalleerd worden die geschikt is voor de 2-fasen stroomvoorziening.
Wat is het verschil tussen een fornuisgroep en een kookgroep?
Hoewel de termen vaak door elkaar gebruikt worden, duidt een ‘fornuisgroep’ meestal op een 2-fasen aansluiting (2P+2N), terwijl een ‘kookgroep‘ vaak verwijst naar een 3-fasen aansluiting (3P+N). Het belangrijkste verschil tussen de twee zit in de manier waarop en de hoeveelheid elektriciteit die geleverd wordt aan uw kooktoestel.
Benieuwd wat SPEG Elektrotechniek voor jou kan betekenen?
024-7009814 WHATSAPP CONTACT